Στους 7.500 αιτούντες άσυλο έφτασαν πάλι οι διαμένοντες στο Κέντρο της Μόριας με τις αφίξεις του Σαββατοκύριακου, ενώ την Παρασκευή, μια μέρα πριν είχε πέσει στους 6.827.
«Σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) δεν είχαμε καμία άφιξη, αλλά τις προηγούμενες ημέρες οι αφίξεις έγιναν αισθητές. Και αυτό είναι που τονίζουμε με κάθε ευκαιρία, αυτό είναι το πρόβλημα που δυσκολεύει τη λειτουργία του ΚΥΤ Μόριας», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής Διοικητής του ΚΥΤ, Δημήτρης Βαφέας.
Πάντως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναμένεται το επόμενο διάστημα μαζική αποσυμφόρηση της τάξης των 2 με 3 χιλιάδων αιτούντων άσυλο που έχουν πιστοποιηθεί ότι δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό και θα μετακινηθούν στην Κεντρική Ελλάδα σε δομή υπό κατασκευή.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση επιστροφής των Κούρδων αιτούντων άσυλο που είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας στις 25 Μαΐου, λόγω της επίθεσης εναντίον τους από Άραβες, μαζί με άλλους 400, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν στον Πειραιά.
Χθες βρίσκονταν 280 στη Λάρσο, σε πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και 260 στο ΠΙΚΠΑ, στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις. Επειδή όμως τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρο μια αλλοδαπή εργαζόμενη της ΜΚΟ «Humans 4 Humanity» που χειρίζεται την άτυπη δομή της Λάρσου, η ΜΚΟ εγκατάλειψε τη δομή και έχουν μείνει χωρίς σίτιση και διανομή νερού οι «280». Σε σταδιακή επιστροφή τους συμφώνησαν και οι περισσότεροι από τους «260» του ΠΙΚΠΑ, που ζητούν ασφαλή διαμονή και σύλληψη όσων ξέσπασαν σε επεισόδια μεταξύ τους. Από τους παραπάνω 46 αναμένονταν χθες το βράδυ να μεταφερθούν στον Πειραιά με πλοίο της γραμμής. «Συμφωνήσαμε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους τους να επιστρέφουν 50 άτομα τη μέρα από το ΠΙΚΠΑ στο ΚΥΤ με μικρά λεωφορεία. Έχουμε διαμορφώσει ένα χώρο κοντά στη διανομή φαγητού για να είναι πιο ασφαλής. Το θέμα είναι ότι όταν βρίσκονται πολλοί άνθρωποι που οι πατρίδες τους είναι σε πόλεμο, είναι δύσκολο να αποφεύγονται τα επεισόδια».
Εξάλλου με θέμα το προσφυγικό και μεταναστευτικό συναντήθηκε το Σάββατο το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, παρουσία του Υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα και του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα.
«Κοινή θέση των Περιφερειαρχών είναι ότι αν κι εφ’ όσον το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφασίσει να συμμετέχουν οι Περιφέρειες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, να συμμετέχουμε θεσμικά, με συγκεκριμένο ρόλο τόσο στην υποδοχή όσο και την ένταξη», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«To μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Συνεπώς, χρειάζεται στρατηγική και σοβαρές πολιτικές, όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση. Το 2018 συγκριτικά με το 2017 υπάρχει αύξηση των ροών».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη Οικονομικού της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υπογράμμισε αναφερόμενη στην αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών μας: «Δεν έχουν νόημα οι αέναες συζητήσεις. Περιμένουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα».